Saturday, December 27, 2008

sonata 2008 : aku & kehidupan

2008, what a year. macam-macam dah berlaku dalam tahun ni. ada yang baik dan ada juga yang buruk. well, itulah kehidupan. mesti ada yg baik dan juga buruk. kalau baik je x best lah pulak kan? tapi kalau semuanya buruk, macam sengsara sangat lah pulak.

tapi dalam banyak-banyak hal yg dah berlaku, ada satu benda ni yg i wish i didn't do. i did something that i never thought i would do but i did it anyway. so now, i have to live with it and suffer the consequences. padan muka aku! tulah org dah kata curiosity kills the cat. x percaya, nak buat jugak. nah, terimalah padahnya.

well, enough said about that. now let's see what else yg dah aku buat dan terjadi sepanjang tahun ni.

1) tamat belajar. *alhamdulillah*
2) dapat ijazah. *alhamdulillah*
3) dapat kerja. *walaupun aku x berapa minat tapi alhamdulillah*
4) dapat gaji. *yay! syukur alhamdulillah*
5) beli kereta. *menambahkan hutang aku*
6) a series of seriously unfortunate event *dugaan*

apa lagi ye? aku rasa itu jelah. oopss.. ada lagi satu, lupa lak nak mention
7) putus chenta. (still in healing process. semoga aku cepat sembuh) *kelakar je bunyinya*

so, apa aku nak buat next year? ini bukan new year resolution tapi just a reminder untuk diri aku sendiri.

1) kerja dengan lebih tekun. tanggungjawab dah semakin besar.
2) simpan duit.
3) mahu pergi ronda-ronda di kota london bersama adele sebelum dia settle down dgn enchek doktor hatinya.

ini hanya perancangan aku. kalau diizinkan Tuhan, dapatlah aku melaksanakannya.

adele suruh aku buat satu list tentang apa yang aku suka sepanjang tahun ni. so, this is the list:

fav songs : dugaannya by hujan. *mcm ada sangkut paut je ngan aku tapi mak x
suruh aku jadi askar*

deeper conversation by yuna. *suara dia boleh hypnotise org. aku
suka! bila nyanyi lagu ni tiba-tiba aku rasa suara aku ada iras ngan
dia. perasan gila!*

fav movies : iron man. *aku suka lelaki yg konon-kononnya gagah*

twilight. *aku suka cerita yg ada kene mengena dgn vampire. macam
sexy je. anyway buku dia lagi best compare to the movie.
tapi movie dia pun not bad. edward cullen hensem!*

wanted. *angelina jolie mati @ buat-buat mati?*

fav person : enchek sulaiman. *mesti dia bangga kalau tahu dia ni favourite
person aku tahun ni*

rasanya setakat ni jelah list aku. malas dah nak fikir. kalau kamu rajin buatlah list benda yang kamu suka sepanjang tahun ni. nanti aku baca tapi kalau malas x payah buat.

anyway, selamat tahun baru kepada anda semua. sambutlah tahun baru dgn aktiviti yg berfaedah. *nanti jgn lupa baca doa akhir tahun & awal tahun*


Thursday, December 11, 2008

selamat oh selamat..

aku nak ucapkan selamat kepada beberapa org kawan.

1) congrats kepada nani yg baru je engage ngan abg pilot die yg hensem 2. nani for me is a very eccentric person. dulu2 masa kiteorg muda remaja die ni suke benar ngan org jepun. penyanyi jepun yg paling die minat adalah hyde dari kumpulan L'Arc-en-Ciel lepas tu ade sorg lagi namanye gackt. punyalah banyak cd jepun minah sorang ni. kami selalu karaoke kat dlm bilik die nyanyi lagu jepun yg kiteorg sendiri pun x reti nak sebut dan x berapa nak faham apa benda yg direpekan oleh sang penyanyi. entah2 mencarut dlm bahasa jepun. manalah kite tau. lagu wajib kiteorg adalah lagu utada hikaru- first love. nyanyi sampai x ingat dunia hahaha.. bahan bacaan yg paling digemari adalah majalah kreko. fav food dia adalah semua jenis makanan jepun. kalau kluar makan ngan dia ni mesti nak makan makanan jepun yg merepek rasanye. sushi 2 dah jadi makanan ruji die. fesyen die lak ala2 harajuku girl tapi still pakai tudung. nmpak cam pelik tapi org yg betul2 bold je can pull of this kind of fashion without even give a damn what people might say about her clothes. hero pujaan dia adalah si rurouni kenshin dlm cerita samurai x. dia kata nak cari boyfriend mcm si kenshin. bila aku tenung wajah si pilot 2 xde lak any resemblance ngan kenshin. kalau sama pun kat mata je lah kot. sepet. die ni menang ekstrim sket ngan negara dan budaya jepun tapi sayang bahasa jepun tau 2,3 perkataan je. kira oklah tu kan. nanti honeymoon pun harus terbang ke jepun.

2) congrats kepada sunny yg baru jugak engage ngan abg bomba die yg namanye cik bad. cerita die ngan tunang die ni memang tragik sket. ala2 cinta mati gitu. sblm engage, dah banyak kali break up dieorg ni. bukan cik bad buat hal tapi sunny yg buat onar. cik bad sabar jelah menunggu dan layan si sunny ngan kerenah die yg x masuk akal. kalau aku jadi cik bad dah lama aku say goodbye. sunny memang berusaha gigih cari org lain sebab die xnak kat cik bad. awal tahun ari 2 plan nak engage ngan org lain tapi at last ngan cik bad jugak. larilah sampai ke hujung dunia tapi kalau dah jodoh x ke mana. bak kata enrique iglesias you can run, you can hide but you can't escape my love.

3) congrats kepada adele yg baru je declare ngan doktor hati die. walaupun sorang kat rusia dan sorang lagi kat malaysia tapi kalau hati dah suka 2 distance is not the problem. hari2 mesti berbalas e-mail dan ym. si adele sejak baru beli webcam makin ligat. yg kelakarnye siap pakai tudung lagi. bagus2 aurat tetap nak jaga. adele seorg gadis yg sgt baik dan siapa yg dapat die ni memang bertuah. die ni memang setia orgnya. thus, aku harap sgt long distance relationship dieorg ni berkekalan sampai ke jinjang pelamin. kalau x jadi aku yg nangis dulu.

anyway, semoga korang bertiga happy selalu ngan perubahan yg dah berlaku dlm hidup korang. i'm really happy for you guys. x sangka korang dah ada kat"phase" itu. as for me, tumpang happiness org dulu lah at the moment.

Wednesday, November 26, 2008

padam,dipadam,terpadam,memadam,pemadam

nombor telefon boleh dipadam

gambar boleh dipadam

e-mail juga boleh dipadam

sms pun boleh dipadam

tapi

memori dalam ingatan boleh kah dipadam?

pemadam jenis apa yang sesuai untuk memadam memori itu?

atau

ia akan terpadam bila sampai waktu untuk dipadam?

Thursday, November 20, 2008

flies me 2 d moon

tempat tinggal aku sekarang agak jauh dari rumah mak. kalau nak balik lebih kurang dlm 2 jam perjalanan. jalan yang terpaksa aku tempuhi memang berliku-liku. jln kampung bukan mcm highway punya jln. time mula2 bawak kereta lalu kat jln 2 memang seram gila. kalau setakat jln kampung aku x kisah tapi ni siap ada selekoh2 yg sgt tajam. kalau terbabas alamatnye ke gaung le jawabnye.

itu dulu, tapi sekarang aku dah jadi professional driver. especially time lalu kat selekoh2 yg teramatlah tajam tu. selalu jugaklah aku berangan nak buat drift ala jay chou dlm crite initial d. tapi tu berangan jelah. nak buat betul2 x berani. bila aku nak try buat, aku terbayangkan bagaimana rasanye kalau aku terbabas dan jatuh masuk dalam gaung 2. pasti mayat aku x cantik sebab rentung. thus, aku rase lebih selamat kalau aku berangan je instead of buat betul2.

semua org tahu bila masuk bulan 11, 12 mesti musim hujan. sekarang ni asal petang je hujan, asal hujan je mesti petang. tapi kadang2 pagi pun hujan jugak. x kisah lah, musim hujan best jugak. x payah pergi kenduri kawin. aku pelik betul dgn sesiapa yg nak melangsungkan perkahwinan dlm bulan 11 and 12. memang time 2 tgh cuti skolah tapi dieorg x fikir ke yg musim tengkujuh dah sampai. x ke menyusahkan nak buat kenduri time hujan? leceh, banyak lecak and kalau nasib x baik rumah lak banjir. nanti make up pun x lawa sbb kena air. kan banyak lagi bulan2 lain yg kering? kenapa lah nak gak buat kenduri time hujan? x faham aku.

anyway, aku bukan nak bercrite pasal musim hujan tapi pasal benda lain. tadi baru je abis baca blog anak mat nor yg sgt hilarious dan funny. aku terinspire nak buat entry ni sbb aku pun lalui benda yg agak serupa dgn dia. ni kena ckp awal2 nanti org kata aku tiru or ciplak entry dia lak. walaupun aku tau xde siapa baca blog aku ni hahahaha!! ini pengalaman aku sendiri. betul, aku x bohong.

kejadian berlaku pada petang ahad baru2 ni. as usual sebelum memulakan perjalan balik ke rumah aku yg kat dlm hutan 2, aku pun periksa kenderaan bertayar 4 aku 2. check minyak, air, semuanya penuh. tayar, still ada angin. jajan pun dah siap in case mengantuk mase drive. last skali aku pun masukkan bakul kain bersih yg dah siap dibasuh ke dlm but kereta. ya, aku malas basuh baju so aku buat kerja2 laundry di rumah mak. dah siap semua, aku salam mak dan terus tekan minyak meninggalkan asap yg terpaksa dihidu oleh mak dibelakangku. sebelum kluar simpang sempat aku picit hon sedas 2 kat mak. aku mmg jakun sket ngan hon.

x sampai halfway drive, aku dah nampak rintik2 hujan jatuh kat cermin. mula2 sket, lama2 hujan mula mengganas. lebat sungguh hujan petang 2. sambil drive aku pun sing a long lagu yg ade kat radio. penat melalak sorang2 aku pun stop nyanyi. concentrate drive sambil berangan jadi jay chou. tetiba, telinga aku menangkap satu bunyi yg sgt aku x suka. aku tercari-cari dari mana dtgnya bunyi 2. makin lama, makin dekat dgn telinga aku. rupa2nya ade 3 ekor lalat jadi passenger aku petang 2. wah,wah..bukan main happy lagi dieorg terbang ke sana, ke sini. mentang2 le aku x mampu nak bukak tingkap halau dieorg.

hujan kat luar lak xde tanda2 nak berhenti. makin lebat ada lah. angan2 aku nak buat drift mcm jay chou pun terbantut disebabkan kehadiran tetamu yg x diundang. dah le x diajak tumpang, sesuka ati je buat bising. sudahnya, petang 2 aku pulang dgn ditemani 3 ekor lalat selama 2 jam. malang sungguh aku. after this, sebelum drive kena check dulu manalah tau ade tetamu yg x diundang. pepatah mana yg seuai ngan situasi aku ni malang x berbau atau sediakan payung sebelum hujan?

Sunday, November 9, 2008

sudah terang lagi disuluh

benda yang paling susah untuk aku lakukan adalah berterus terang. bukan dalam semua hal aku x boleh berterus terang. aku boleh berterus terang dalam perkara yang melibatkan kerja dan juga wang. kalau ada rakan sekerja aku buat kerja seperti melepaskan batuk di tepi tangga, aku akan berterus terang dengan mereka tapi dengan menggunakan pendekatan yang berhikmah. x perlu menggunakan bahasa kesat atau kasar. kerana mereka ni manusia seperti aku. hati manusia memang sensitif. aku tau kerana hati aku pun sensitif.

begitu juga bila ada org nak pinjam duit dengan aku. kalau aku ada, aku kasi, kalau xde nak kasi ape? menuntut hutang pun bukan kerja yang mudah. ada sesetengah org lebih suka buat-buat x tau bila dah sampai time bayar hutang. nak kena tunggu org cakap dulu baru nak bayar. itupun berat. yang penting aku berterus terang dgn mereka ni dan cakap sila lunaskan hutang anda yang tertunggak. aku xde masalah nak menghalalkan apa yang aku beri tapi itu kalau amount yang sikit macam rm1,2, 10, 50 pun ok lagi. tapi kalau dah beratus-ratus, sendiri mau ingatlah. aku x kaya, baru je nak merasa hidup senang itupun x senang mana.

point yang aku cuba nak sampaikan adalah bukan aku nak mengcollect hutang. aku cuma nak cerita yang aku ni susah nak berterus terang bila sampai bab yang melibatkan hati dan perasaan. aku takut kalau aku berterus terang, ia akan menjejaskan persahabatan aku dengan seseorang. dah mcm2 signal, petunjuk aku beri kat manusia ni. unfortunately, satu pun dia x faham. persoalannya, betulkah dia x faham ataupun sengaja buat2 x faham? ataupun dia hanya menunggu masa aku akan buat sesuatu yang outrageous? ataupun dia ni memang sengal sejak dari dulu? ataupun aku yang sengal?

maybe aku patut berterus terang je. x payah berteka teki, x payah bagi2 signal. cakap je. abis cerita. well,it is easier said than done. kalau senang dah lama aku buat. tapi aku perlu jugak berterus terang so that i can move on with my life. tengoklah mcm mana, lagi 2,3 hari kalau tiba2 dtg kekuatan dalam diri, aku akan cakap. kalau x tunggulah lagi 2,3 tahun. wish me luck!

Sunday, October 5, 2008

why?

why good things always come to an end?

siapa tahu jawapan untuk soalan di atas sila beritahu aku.

Saturday, August 30, 2008

diriku tapak sulaiman

entry kali ni nak cerita pasal kawan yg agak baik dgn aku di tmpt kerja. nama dia enchek sulaiman. orgnya sgt kecik. sama tinggi ngan aku dan sgt kurus. dia ni makhluk 2 alam. bukan 2 alam yg ehem2 tu tau! cuma dia ni kadang2 extrovert dan kadang2 introvert. depends on his mood. kalau dia rasa nak berckp banyak, dia membebel la sesuka hati dia. if he chooses nak jadi pendiam, lebih baik biar je jgn ditegur nanti kena jerkah. walau apa pun mood dia, sebenarnya dia adalah seorang yg tersgt kelakar.

di tmpt kerja aku ada 2 geng yg mempunyai aliran politik yg berbeza. geng no1 dikenali sebagai akak dan abg yg sokong anuar ibrahim (adaysai) dan geng no2 adalah akak dan abg yg anti anuar ibrahim (adayaai). kalau ditanya aku masuk geng yg mana, dua2 pun aku x berminat nak join. aku dan myra baru je menubuhkan geng no 3 iaitu undi kami adalah rahsia. kenapa aku memilih untuk x join geng2 tersebut? sebab aku malas nak bergaduh pasal org2 politik ni. bkn nak jadi ignorance tapi aku lebih suka jadi pemerhati drpd bertegang leher dgn akak2 dan abg2 yg cuba menegakkan jarum yg basah.

back to enchek sulaiman. satu pagi selepas dapat tahu result election kat permatang pauh yg mana resultnya memang x surprise langsung. just like i expected. anyway, pagi tu enchek sulaiman dgn gaya serius pak menteri kat parlimen masuk ke office. sambil jalan menuju ke meja dia, dia pun buat pengumuman.

enchek sulaiman : Anuar bersumpah.

ringkas je pengumuman yg dibuat tapi impactnya sgt mengkagumkan. serta merta office yg tadi sunyi sepi bertukar jadi bising macam kat pasar dlm sekelip mata.

ADAYAAI : akhirnya, angkat sumpah jugak dia. mesti takut dilaknat Allah.

ADAYSAI : bukan takut dilaknat Allah tapi nak tunjuk yg dia memang x meliwat budak tu.

ADAYAAI : kalau mcm tu kenapa x angkat sumpah dari dulu lagi?

ADAYSAI : nak tgk apa reaksi org2 bodoh mcm korang ni. baru test sikit dah melatah.

dan bermula la perang mulut antara 2 geng tersebut. makin lama, makin hangat perang mulut dieorg ni. mcm2 perkataan yg inappropriate pun keluar. aku dan myra hanya jadi penonton debat tu. dalam hati aku menyumpah enchek sulaiman sebab dia lah punca debat yg kurang bijak ni berlaku. setelah lama mendiamkan diri akhirnya dgn selamba enchek sulaiman pun bersuara

enchek sulaiman : anuar angkat sumpah jadi ahli parlimen la. bukan sumpah liwat.

serta merta office jadi sunyi semula. akak2 dan abg2 yg tgh berdebat terus sambung kerja masing2 dgn muka x puas hati dan panas hati. aku pulak rasa mcm nak side kick je enchek sulaiman yg dah merosakkan keharmonian pagi aku. moral of the story, enchek sulaiman lepas ni tolong le jgn buat statement yg boleh mendtgkan kontroversi kat office ni. pagi2 dah dgr org bergaduh sgt x baik untuk kesihatan mental akak2 dan abg2 kat sini termasuk la aku. x baik tau!

Wednesday, August 20, 2008

kisah seram yang suam

kisah ni berlaku beberapa minggu yg lepas semasa aku masih lagi seorg penganggur terhormat di rumah. kejadian itu berlaku pada hari khamis malam jumaat. malam tu aku terpaksa duduk sorang2 kat rumah sebab mak yg tercinta ada meeting di kuantan.


as usual, lepas penat berym and berblog, aku pun siap2 nak tido. ritual yg selalu aku buat ialah gosok gigi and basuh kaki. dah jadi tabiat basuh kaki sebelum tido sebab nenek aku kata kalau x basuh kaki, kita tido dgn syaitan. so , bila dah buat semua tu, aku pun naik atas katil and terus tido.


tepat pukul 3.03 am aku terjaga. aku terdengar macam ada bunyi bising kat ruang tamu. mula-mula aku buat donno je dgn bunyi tu. tapi makin lama, makin kuat. darah aku dah berderau, jantung pun dah berdegup dgn pantas. ape tu? aku dah takut. bunyi tu makin dekat dgn bilik aku. aku pun beranikan diri konon-konon nak pegi tgk apa yg ade kat luar bilik aku tu. aku nampak macam ade byg2 org kat bawah pintu. aku dgr benda tu sedang cuba nak buka pintu bilik mak yg berhadapan dgn bilik aku.


dek kerana takut yg amat, aku pun membatalkan niat nak bukak pintu. sebaliknya aku terus berlari dan melompat atas katil sambil menyorok bawah comforter. otak aku ligat berfikir. byg2 ape tu? manusia atau bukan manusia? kalau org nak rompak rumah aku, wahai si perompak ambil lah apa saja yg kamu nak tv, dvd player, harta karun mak aku pun korang boleh ambil. tapi tolong jgn apa-apakan aku. dan kalau benda tu bukan manusia, buatlah apa yg korang nak just as long as jgn menjelma tunjuk muka hodoh, rasuk dan tegur aku.

tiba-tiba pintu bilik aku diketuk. aku dah habis menggigil ketakutan. peluh membasahi badan aku sebab takut dan panas menyorok bawah comforter. makin lama makin kuat ketukan di pintu. acik,acik,acik bukak pintu.. kali ni siap nama aku diseru. suara perempuan. alamak! mati aku. macam mana benda tu tau nama aku ni?

aku x menyahut pun. gila ke ape nak menyahut? entah manusia atau pun makhluk halus yg menyeru nama aku tu. rasa takut aku semakin menjadi-jadi. di saat-saat genting tu baru aku teringat yg aku x habis ganti puasa lagi, aku x bayar lagi hutang RM100 ngan akak aku dan yg paling penting aku x mintak ampun lagi ngan mak sebab aku banyak buat dosa ngan dia.

ketukan di pintu semakin kuat. kali ni tombol pintu dipulas. nasib baik aku kunci pintu sebelum tido tadi. aku dah nak menangis. tiba-tiba aku rasa ada getaran di bawah bantal. handphone aku berbunyi. dalam ketakutan aku raba bawah bantal dan capai handphone. gambar mak tgh tersengih tertera di skrin. alhamdulillah mak call. mcm tau-tau je aku ada masalah.

aku : mak tolong. ada benda kat dlm rumah kita. (aku berbisik sebab takut benda kat luar dgr suara aku)

mak : benda ape? (mak ikut sama berbisik. aku pun x tau kenapa)

aku : x tau. dia mcm nak masuk bilik mak tadi. tapi sekarang ni dia tgh ketuk pintu bilik org.

mak x cakap apa-apa. dia just ketawa. makhluk yg di luar bilik aku turut sama ketawa. aku terkedu. apesal mak ketawa, makhluk tu pun ketawa gak? pelik ni.

mak : bukak pintu ni. mak ada kat luar ni. (kata mak sambil menghabiskan sisa ketawanye)

aku : betul ke ni? (ragu-ragu untuk keluar dari tempat persembunyianku)

mak : betul. bukak le cepat.

aku pun dgn takut-takut pergi buka pintu. mak tersengih dihadapan ku.

mak : takut ye? kesian dia sampai berpeluh-peluh. (mak tepuk bahu aku)

masa tu aku rasa macam nak tepuk mak. geram betul! dia x tau jantung aku ni macam nak keluar dari dada sebab takut sangat. tapi aku x buat lah. kalau aku buat, tambah lagi satu dosa terhadap mak kat dalam list dosa-dosa aku. rupanye mak x jadi overnight kat kuantan. bila sampai rumah nak masuk bilik dia x jumpa kunci. lega rasanya. nasib baik itu mak, kalau dibuatnya perompak ke atau makhlus halus ke, x ke naya aku?

so, moral of the story, sayangilah ibubapa anda walaupun kadang-kadang kita rasa macam susah nak sayang kat mereka. sekian, terima kasih.


Sunday, August 17, 2008

la la la hari hari kerja

kejadian 1 : 1st day pergi kerja aku terpaksa pakai baju kurung yg koyak kainnye. ni semua gara-gara iron yg xde cop sirim tu buat hal. dah le baju favourite cum baju bertuah aku lak tu yg jadi mangsa iron murahan yg bedebah tu. dapat je gaji nanti aku nak baling iron tu kat dinding biar dia pecah berderai. aku nak beli iron yg paling mahal sekali nanti. for the time being, aku terpaksa berpuas hati dgn khidmat iron murahan yg xde cop sirim tu.

kejadian 2 : unfortunately for me, aku dapat female boss yg agak gila kuasa, fussy dan buat aku rasa cam nak gi calarkan avanza hijau dia tu. xpe, since aku org baru, aku akan bagi can kat kau untuk memperhambakan aku. tapi lepas ni jgn harap aku nak bagi muka. kau belum tau siapa aku. one fine day i'll show you my true colours. masa tu baru kau tau ada org lagi hebat dari kau.

kejadian 3 : rumah sewa aku still xde bekalan air. nasib baik elektrik dah ada. tapi apelah gunanye duduk di rumah yg xde bekalan air? jgn kata nak mandi, nak basuh tangan pun susah. woit org jba! tido ke kat office? aku bagi korang tempoh 2,3 hari lagi untuk selesaikan masalah ni. kalau x aku mengamuk kat office korang. xpun aku baling cat merah kat entrance office tu (itupun kalo aku cukup duit nak beli cat)

kejadian 4 : aku dpt jiran yg mengada and berlagak. mentang2 dia drive suzuki swift dan aku penumpang setia bas, pandang org sebelah mata aje. kau ingat kau hebat? nanti kau, bila aku beli kereta nanti aku nak langgar kereta kau. ingat, tu janji aku.

kesimpulannya, aku memang x suka alam pekerjaan. penuh dgn drama and office politic. yg paling aku benci ialah kena bangun pagi, x boleh ponteng kerja and x boleh tido sesuka hati aku. tapi x semua aku benci. ada jugak benda yg aku suka. misalnya mamat yg setiap pagi aku nampak. memang cute, dia officially become my eye candy sekarang ni. rasa ada semangat sikit nak pergi kerja. one more thing, aku ni tgh counting down the days bila nak dapat gaji. memang hampehkan? kerja x sampai sebulan dah sibuk nak kira gaji. mata duitan betul aku ni!

Thursday, July 31, 2008

dream a little, dream of me

aku ade seorg kawan yg agak sengal. opss.. pembetulan sebenarnya dia sangat sengal. nama dia elmo (bkn nama sebenar). dia adalah seorg gadis yg sgt suka merapu dan merepek. untuk mengetahui tahap kemerapuan dan kesengalan si gadis genit ini sila baca perbualan di bawah ini :

elmo : aku ade cerita best nak story kat kau. ( dgn nada excited)

aku : pasal ape? (buat muka malas nak layan)

elmo : pasal kau.. ( tersengih-sengih)

aku : pasal ape lak? ( tiba-tiba jadi berminat nak dgr)

elmo : last week, 3 hari berturut-turut aku mimpikan kau.. ( buat muka konon2 ade misteri)

aku : mimpi pasal ape eh? ( teruja)

elmo : aku mimpi kau bertunang.. ( sekali lagi buat muka misteri)

aku : ek? dgn siapa? kau nampak x muka org 2? hensem x? ( bertalu-talu soalan di tujukan
dgn nada triple teruja)

elmo : aku dah tau. kau mesti teruja punya.. ( cuba main tarik tali )

aku : cakap le ngan siapa ( separa merayu. elmo sgt suka kalu org merayu kat dia. teruja!)

elmo : hensem, kulit dia cerah. kau kenal dia ( masih berteka-teki)

aku : baik kau cakap sebelum aku simbah air ni kat muka kau ( mengugut )

elmo : jgn le garang sgt. takut i... ( buat suara miang )

aku : siapa?! ( hampir2 hilang sabar)

elmo : nama dia ada aziz kat belakang..

aku : abdul aziz ke?

elmo : bukan..

aku : si ajis 2 ke?

elmo : bukan..

aku : mana ade aku kenal org nama aziz selain 2 org mangkuk tu.

elmo : cuba lagi. dah nak dekat 2..

aku : xkan aaron aziz kot? dia dah kawin le.

elmo : bukan..

aku : malas lah nak teka beritau jelah. (putus asa)

elmo : betul kau nak tau?

aku : ye! siape?

elmo : jangan nyesal..

aku : x nye

elmo : betul ni?

aku : iye..

elmo : NIK AZIZ ( dgn muka selamba sambil ketawa terbahak-bahak)

aku : kau ni @#$(*&^%%$%@!&!

sesungguhnya aku sangat menyesal kerana terperangkap dalam perbualan bodoh seperti ini dgn si elmo 2. kesimpulannya, kawan aku ni memang sengal dan sedaya upaya cuba menjadi pak lawak yg x lawak langsung. cuba lagi ye elmo. practice make perfect. mane tau dgn lawak bodoh kau ni , kau boleh menang title Raja Lawak astro next season..

Tuesday, July 29, 2008

semalam yg penat bukan hangat ye..

semalam memang hari yg memenatkan. memang penat gila. gila punye penat. perkara yg begitu simple boleh jadi perkara yg memenatkan. mak tinggal kan aku kat stesen lrt gombak. dia suruh pergi um sendiri sbb dia ade appointment kat ampang putri pagi 2. aku pun dgn malas akur dgn perintah mak. aku kira ade 18 stesen dari gombak ke universiti. kebarangkalian untuk aku menyambung tido dlm train adalah sgt tinggi. nasib baik dpt duduk kalau kena berdiri lagi haru.

sampai kat stesen universiti terus aku berlari-lari anak mengejar bas rapid kl yg dah nak gerak. nasib baik abg driver 2 nmpak aku yg tgh berlari smbil tangan buat isyarat tunggu. aku pun menghadiahkan senyuman paling manis (manis sgt ke?) kat abg 2. mujur dia nak tunggu kalau x masak nak tunggu bas lagi satu. sampai je um ade satu benda penting yg aku notice semlm : mana perginye bas stop yg kat depan library 2? aku dah gabra. alamak nak turun kat mana lak ni. aku tgk org dlm bas 2 semua buat muka selamba je. so, aku pun xnak memalukan diri sendiri dgn menekan loceng, aku pun join the crowd buat muka selamba gak. padahal dlm hati dah gundah.

rupanya, bas berhenti kat hentian satu lagi. aku confuse. bas ni dah x lalu dpn dtc ke? oleh kerana aku ni memang slow sket pagi semlm, aku pun turun le again, join the crowd. aku pun start menapak menuju ke bangunan peperiksaan. halfway menapak, aku nampak bas lalu ke arah dtc. terus aku tepuk dahi sambil memaki diri sendiri. kan jln sehala, obviously bas akan lalu gak kat depan dtc. kalo x camne nak keluar, kan? agak bodoh jugak lah aku ni.

sampai kat bp aku tgk lautan manusia dah membanjiri perkarangan. mcm kat jom heboh lak perasaannye. mata aku terus roaming carik si elmo sambil tgn ligat membls sms dia. kat mane, kat mane dia tanye. x sabar betul minah ni. finally aku pun nampak le kelibat si elmo. dari jauh aku perasan ade perubahan di wajah dia yg semakin ayu. cewah.. dah pandai pakai eyeshadow lak minah ni. warna pink lagi. bagus-bagus, ada perubahan.

kami pun terus beratur ambik nombor. 3012 adelah nombor aku semlm. dah ambik nombor kami pun terus proceed ke kaunter 3. naik je kat atas 2 terus carik tmpt nak duduk then ternmpak kengkawan yg dah lame berkampung kat situ. almaklum le dah lame x jumpe bile dah berjumpe banyak le gosip2 hangat, yg dah x berape nak hangat pun dikongsi bersama. bak kate mat saleh sharing is caring. yelah 2, menambahkan dosa aku jer..

masuk je kat tempat jubah 2 aku terkejut. oh man! saiz s dah abis xde satu pun yg tinggal. saiz m,l ,xl berlambak lagi. alamak x lawa le aku kalo pakai jubah size m.. dgn pasrah aku pun try le jubah saiz m. tgh sibuk2 try, pakcik yg in charge kat situ melaung-laung sape nak size s, ni ade ni. sape cepat die dpt. mcm kat pasar malam lak. aku pun dgn pantas menyambar jubah yg pakcik 2 hulur. sorry ye cik kak yg pakai baju pink 2. x sengaja nak berebut ngan awk. sape suruh sambar lmbt sgt. dek kerana aku yg sambar dulu, pakcik 2 kasi kat aku. dgn muka x puas hati cik kak baju pink menjeling kat aku sambil merengek kat pakcik 2 : saye dah lame tunggu kat sini, abg kate nak bagi kat saye. abg? obviously pakcik 2 dah tua. ade ke dipanggil abg?

aku x peduli yg penting aku dpt saiz s. aku memang cekap sket bab sambar menyambar ni. teknik ni aku selalu guna time sale especially kat sogo hehehehe... anyway saiz s @ m mcm lebih kurang je tahap kebesarannye. dah nama pun jubah memang le besar kan. dah siap semua urusan and dah puas hati aku pun balik. lagi sekali aku kena lalu 18 stesen. sampai kat gombak mak membebel sbb dia kena tunggu lama. malas nak cari gaduh aku just senyap je. dgr je ape dia nak bebelkan. nak suruh mak senyap senang je aku pun cakap : mak belikan org kereta, lps 2 mak xyah susah2 nak tunggu org lagi. terus mak berhenti membebel. takut le 2. kesian mak dpt anak senget cam aku ni.

sampai rumah, mak paksa aku cuba jubah dia nak tgk. masalah nye aku x tau camne nak pakai hood 2. dah mcm2 gaya aku try tapi semuanye mcm x kena. hmm... mcm mana ni? ade x org boleh tolong aku? aku xnak le hari konvo nanti aku pakai hood lain dari org lain. nampaknye kena S.O.S si elmo nih..

Thursday, July 24, 2008

ayat-ayat cinta

penempatan tuan/puan akan dimaklumkan semasa taklimat. oleh itu sebarang pertanyaan mengenai dimana tuan/puan ditempatkan sebelum tarikh tersebut tidak akan dilayan.

aku
suka
ayat-ayat cinta
diatas.
mencabar
kesabaran
dan
buat aku
berdebar
tahap
dewa.
pandai kamu
buat
ayat-ayat cinta
yg romantis.
smpai
aku
x lena
tido.
kalau
3 bulan
boleh tunggu
xkan
2,3 hari
xleh
kankankankan..
cisss...

Wednesday, July 23, 2008

aku sepatutnya rasa happy tapi

kenapa aku rasa sebaliknya. sekrg ni perasaan yg aku ade hanyalah rasa nak nangis. nak nangis kuat2 cam anak sedara aku selalu buat sambil guling2 kat lantai. korang x payah pujuk. biar je aku nangis puas2.

betul le ape mat salleh kate : be careful of what u wish 4, u might just get it.

ya, dulu memang aku nak tapi

sekrg aku dah x nak.

aku buat ape pun or cakap ape pun sekrg ni dah xde guna dah. benda dah jadi x boleh undo. kalau aku pnya kuasa nak mengubah kenyataan tu x lah aku semiserable ini.

what to do? just face it je lah. hadapi dengan senyuman bak kata Dewa 19. tapi boleh ke aku terus tersenyum dengan ape yg dah berlaku? it is easier said than done.

haih.... hari ni je entah berapa kali aku mengeluh. x baik mengeluh, aku tahu but can't help it.

sekrg ni hujan turun dengan lebatnye di selang-seli dengan panahan petir. mcm tau2 je aku ni tgh miserable.

xde siape faham perasaan aku sekrg ni dan aku x minta untuk difahami. i just need time to swallow this whole thing. i need to be on my own. bertenang...

tadi bertukar pendapat dgn Adele. dari cara percakapan dia aku rasa dia dpt teka ape yg tgh bermain dlm otak aku ni it just she didn't say it out loud. nak jaga hati. kata2 dia buat aku rasa extra terkilan. pasrah, yup that the most suitable word to sum up my feeling right now.

kita merancang Tuhan yg menentukan. dah memang tertulis itulah nasib aku, itulah perjalanan hidup aku. tapi aku percaya everything happens for a reason. i might not see it now but maybe later i'll be thankful for it happen to me.

walau pahit mcm mana sekali pun aku xde pilihan just telan jelah. this time life really spat me out big time.

Monday, July 21, 2008

jalan-jalan

last February i went to pulau redang with my course mate as our last trip together before all of us parted ways. in the midst of nak kena hantar assignment yg berlambak, we still managed pergi ke pulau redang untuk bersuka ria. imagine ade assignment due hari isnin but instead of siapkan the assignment over the weekend, kami memilih untuk pergi ke redang.

* a bunch of crazy people*

without a doubt, redang has very magnificent and breath taking views. the beach is crystal clear, compared with the beaches that i went before this. x kotor langsung and the air is so fresh. no air pollution at all. it's good to clear up my severely polluted lungs.

*view from my chalet*

we spent our time there with snorkeling, swimming, snorkeling, swimming and snorkeling and swimming. since we're on the island there's nothing much to do besides those two things. the snorkeling activity was quite fun but it wasn't my cup of tea because i can't swim and i can't see clearly without the help from my glasses. there's nothing much for me to see down there. honestly the coral looks the same for me.


*pulau lima*
one of the island we went for snorkeling

when we're not snorkeling, we just lay down by the beach, get our skin tanned. ramai-ramai lah kami berbaring di tepi pantai ala mat salleh mengtanned kan badan but with our clothes on lah. gadis melayu style..

overall the trip was fun and enjoyable except for the cut and bruises that i get all over my body. lepas ni kalau nak pergi lagi, i need to learn how to swim first and pakai lens instead of glasses.

on the way balik kl baru teringat yg assignment x siap lagi. lupa daratan betul! apalagi dgn badan yg sgt letih pulun buat assignment. padan muka! org suruh buat awal-awal x mahu. well, what can i say procrastination is my middle name.

natijahnya, keesokan hari, kami semua pergi kelas dgn muka yg hitam akibat severe sunburn, bdn yg lebam dan sengal2 dan mata yg sembab dan hitam mcm panda akibat x cukup tido buat assignment but it's all worth it.

Saturday, July 19, 2008

what you need 2 b happy?

ned : you're the only one for me.

chuck : i know that you feel it now but there are things you want, there are things that we both want.

ned : so? everyone wants stuff. we wake up everyday with a list of wishes a mile long. and maybe we spend our life trying to make those wishes but just because we want them, doesn't mean we need them to be happy.

chuck : what you need to be happy?

ned : YOU.

awww... so romantic. that's why i like pushing daisies so much. wish someone would say that to me. yeah, call me hopeless romantic. it's true because that's who i am.

there's a question that have been bugging me for awhile : how can you be so sure the person you're with is the one for you? i don't know the answer since i haven't found my " THE ONE" yet.let's ask my friends who have found their the one via e-mail since they've stop responding through sms nowadays.

well come to think of it, what do i need to be happy?

Thursday, July 17, 2008

panas hati

hari ni kenapa semua org menaikkan darah aku? sesungguhnya aku tersangatlah MARAH + SAKIT HATI terhadap makhluk Allah ni. kalau mereka ade dpn mata aku ni dah lama aku ketuk kepala mereka. BENCI betol!!!!!!

susah sgt ke kalian nak membls message aku? aku bertanyakan tentang sesuatu yg berfaedah bukan mengajak kamu untuk membazirkan kredit dgn omong kosong.

jawapan cliche dr hamba Allah yg 24 jam aku menunggu reply dr die : sorry xde kredit.

damn

alasan cliche yg membuatkan aku x jadi nak marah. fine, aku paham.

lagi satu alasan yg x masuk akal dr makhluk Allah yg kedua : sori aku x ingat letak hp kat mane semlm. ni baru je jumpe.

bullshit

aku kenal kau dah lama. jgn nak menipu boleh x? kau dan hp mcm adik-beradik kembar siam yg melekat antara satu sama lain sejak dari dlm perut ibu dan lahir ke dunia ini memang x boleh nak dipisahkan. lain kali buat alasan logik sket boleh x?

aku lebih suka dgr jwpan cliche drpd jawapan yg x masuk akal. kalau rasa2 mcm xnak jawab soalan aku just let me know and i'll delete your number from my phone. kamu ni adalah makhluk tuhan paling bodoh, tau x?

Wednesday, July 16, 2008

x pergi tuisyen ke hari ni dik?

tadi ikut mak pergi ke kedai untuk membeli juadah mkn tgh hari. since kami berdua je ade di rumah mak merasakan lebih wise jika dia hanya membeli instead of memasak. anyway, dia pun xde masa nak masak. aku pulak versi me + kitchen = disaster. buang masa je suruh aku masak. bukan langsung x pandai tapi malas.

sampai kat kedai 2 mak pun tanya aku nak ape. aku pun terus tunjuk nak ayam. x kisah ayam 2 masak ape mesti aku makan punye. mak geleng kepala. asyik ayam je. hari2 pun nak mkn ayam. mak, kalau org x mkn ayam, nak mkn ape lagi? seafood memang tolak tepi sbb alergic and aku x suka seafood. ikan pulak memang x pernah masuk dlm diet aku. kenape? ntah, memang dari kecik aku x suka mkn ikan. jgn ditanya kenape, aku pun x sure kenape aku begitu anti dgn ikan.

makcik kedai 2 memang sgt peramah. borak ngan mak cam dah kenal lame. mak pun layan je si makcik 2. sambil borak ngan mak, si makcik 2 pun menjeling ke arah aku sambil bertanya

makcik : hari ni xde tuisyen ke dik?
aku : ha? (dgn nada yg sopan)
makcik : x tuisyen ke ari ni? SPM hujung taun ni kan?
aku : x, dah abis sekolah dah. (masih dgn nada sopan, sambil tahan ketawa)
makcik : memang lah sekolah dah abis. pukuk berapa dah ni. semua org dah balik.

aku jadi speechless. makcik ni biar betul. die x paham BM ke ape? perlu ke aku mengulangi jawapan aku tadi? atau aku yg berbahasa lain selain BM? aku pandang mak, mak pandang aku sambil matanye berkata-kata kepadaku xpe biar mak explain. mak pun explain ngan pjg lebar kat makcik yg matanye terkebil-kebil mendgr cerita mak.

bukan sekali 2 incident begitu terjadi kepadaku. ramai yg salah tafsir dan anggap aku baru 17 taun. padahal umur aku dah 24 taun, bukan remaja tapi dah dewasa. aku x kisah pun, sikit pun x mengganggu emosi aku. itu kuanggap seperti compliment yg bermaksud aku nampak muda. i like hahahahaha....

Monday, July 14, 2008

nasibku....

mak memang excited kalau masuk bab graduation nih. especially when it comes to baju colour ape yg patut dipakai. for me, aku x kisah sgt colour ape tapi just make sure the colour compliment and blend with my skin tone well. it's very important cos i don't want to end up look hitam cam arang hehehe...

another thing, i'm not really good in choosing the right corak. mak always disagree with my choice of motive and pattern. she always said apesal pilih corak tu. mcm budak2 nyer baju. aku punye suka le nak pilih corak mcm mana pun (ckp dlm ati jelah). since aku minat colour hitam and purple, kebanyakkan baju kurung aku mesti berasaskan that 2 colours. bukannye ape senang nak match and padan ngan warne kulit aku nih.

dek kerana aku malas nak dgr ceramah mak, aku pun dgn separuh rela menyerahkan tugas memilih baju kat mak. dgn senyuman yg plg manis dia menerima tugas tu dgn hati yg terbuka. on the second thought i kinda regret it cos mak definitely going to choose something that is totally opposite with what i like.

so, dgn malasnye aku pun ikut lah dia pergi ke kedai kain. the truth is dlm bnyk2 kedai dlm dunia ni, kedai kain le paling aku benci nak masuk. rase mcm pening2 bile masuk kedai kain. masa aku form 2 aku pernah pitam kat dlm kedai kain siap muntah2 lagi. from that moment on, aku memang x suka langsung pergi ke kedai kain.

since that incident, aku pun jarang pergi kedai kain. mak aku pun x nak bwk sbb aku selalu ajak balik walhal x sampai 10 minit kat kedai tu. mak,akak and angah share the same interest. dieorg bertiga memang suka shopping kain. they can spend up to 4 or 5 hours in kedai kain. amazingkan? their endurance to shop never fail to amaze me.

oleh kerana aku dah bagi tugas memilih kat mak, aku dah xde hak untuk mengomen pilihan yg dah dibuat. mak dgn suka hati memilih warna hijau yg teramat striking untuk aku. seriously, me in GREEN baju kurung? mak, are you try to prank me or what? i can't imagine it. let's just hope that my skin won't turn into hitam mcm arang when i wear it if not memang disaster. well, just wait and see..

Sunday, July 13, 2008

counting down the days

i have less than a month before my convocation. what i need to do now is to make sure my face is free from any breakouts and ugly volcano eruption. my dear pimple, you are my best friend but please don't show up on that particular day. i really need to be pimple free for that day.

my convocation is scheduled on the 6th of august, the evening session. i really hope my entire family will be there. mak definitely will be there. she's more excited than i am about this whole graduation thing. another person that i wish could be there is si dia. but i'm not so sure if he's going to be there. i hope he can make it since i'm in the evening session or he may not be there. thus, i don't want to put high hope on his presence. but i still want him to come and celebrate with me.

well, either way, i need to prepare myself to listen to his ridiculous and lame excuses on why he couldn't make it. whatever. i don't care. (it's a lie, i do care!)

Monday, July 7, 2008

kita serupa

kegemaran aku sekrg ni adalah membaca blog. macam2 kisah yg aku dpt hasil dari pembacaan aku. ada yg kelakar, sempoi dan jugak sedih dan touching. setiap satu kisah yg aku baca kadang2 memberi kesan kepd aku. baru aku tau sekarg yg bukan aku sorang

rasa dunia ni x adil

bertepuk sebelah tangan

mencari ketenangan jiwa

dikhianati org yg dipercayai

jiwa kacau

memendam perasaan

mencari cinta di tempat dan waktu yg salah

terpaksa meneruskan kehidupan tanpa kehadiran insan bergelar ayah

ramai lagi makhluk Allah di atas dunia ini merasakan apa yg aku rasa. selama ini aku ingatkan hanya aku sorg sahaja yg melalui semua itu. walaupun kita x kenal antara satu sama lain dan mempunyai pegangan hidup yg berbeza but sometimes we share something in common without knowing it. kita serupa....


Sunday, July 6, 2008

:)

i'm very happy now. at last he breaks the silence between us last night.

dia : hi
aku : hi (frowning cause i was surprised that he actually text me)
dia : apesal lama menyepi?
aku : quite busy lately (it's a lie. i'm not busy at all)
dia : oh, is it? thought awk dah x ingat kat saye.
aku : (nearly faint, almost lost for word) perlu ke saye ingat kan awk?

actually it's not what i intended to say. what i really want to say is that i've been thinking about you. but i'm not going to give him the pleasure of feeling as if he is the centre of my life and that i can't function without him.

dia : saye tak pakse awk ingat saye selalu (lol)

then, we chatted for a while and we stopped just about before we had another fight, AGAIN. that's how we communicate with each other. it's either aku yg menyakitkan hati die or vice versa. anyway that's not the point. the point is that he makes me very happy. feel like i want to give everybody flowers just like zoela did in sindarela. awak, thanks because you make my boring day bright :)

Saturday, July 5, 2008

anak manja

Bolehkah aku di klasifikasikan sebagai anak manja? Memang x dinafikan aku memang sedikit over manja especially ngan family tapi kalo ngan org lain aku x sgt kot. Aku ade sorang adik tapi kekadang aku cam confuse siape akak siape adik sbb kadang2 perangai aku cam lebih manja drpd adik aku. Bukan selalu, kadang2 aje.

When mention about anak manja, aku teringat peristiwa yg berlaku mase aku darjah 4. sbb dek tragedy 2 lah aku dicop sebagai anak manja oleh semue kwn skolah aku. Kejadian 2 bermula bila mak suruh aku pegi kedai belikan gula (kalau x silap). Aku pun ajak le adik aku temankan. Die naik basikal aku naik kaki. Bila dah siap beli aku pun jln le nak blik rumah. On the way blik aku terserempak ngan 2 org classmate aku si Mamat dan si Abu ( bukan name sebnr) dieorg tgh main lempar2 batu. Xde kerje lain le 2 main lempar batu. Bile dieorg nmpk aku jln sorang2 dieorg pun sebok acah2 nak lempar batu kat aku. Aku buat x tau je kat dieorg. Ingat kan memain je nak baling batu kat aku rupanye dieorg baling betol2. ade 2 bijik batu kene tepat kat perut aku. Dek kerane sakit aku pun nangislah. Seriously, sakit betol sumpah x tipu. Si budak berdue 2 bile tgk aku nangis, dieorg pun terus lari blk rumah memasing. Aku pun blik rumah smbil nangis.

sampai kat rumah aku bagi gula kat mak. mak tgk aku nangis die tanya kenape aku geleng kepala aje. malas nak cerita. lepas 2 aku nak masuk bilik terserempak ngan ayah aku. die baru keluar dari bilik die. ayah pantang sket kalo tgk ank die menangis x tentu pasal. bagi die xde org nangis x bersebb. oleh kerana ayah sgt garang dan aku sgt takut ngan die, aku pun ceritalah ape yg terjadi. ayah tgk perut aku yg kena batu 2. merah cam lebam sket. aku pun terkejut. tadi cam xde ape2 je. ayah terus panggil mak tgk perut aku. lepas 2 die suruh akak aku ambik kunci kereta. die kata nak pegi jumpe parents si mamat dan si abu. alamak! aku dlm ati dah takut. ayah kalo marah Tuhan je tau ape yg die nak buat.

bile sampai kat rumah si mamat 2 ayah pun terus jumpe ngan bapak die. ayah ckp elok2 x jerit2 pun. aku yg dok dlm kereta ni dah ketar sebb takut. pakcik 2 tgk le perut aku yg dah lebam hasil kerja tgn anak die. aku x tau ape ayah ckp ngan pakcik 2 then kami pun balik le rumah. aku ingatkan dah settle so dgn suka ati aku pun pegi skolah cam biase keesokan arinya.
manelah aku tau kwn skolah yg lain dah tau pasal kejadian 2. dieorg semue xnak kwn ngan aku dan aku dicop sebagai anak org kaya yg manja. fitnah semuanye 2. bila mase pulak aku ni anak org kaya? x suke sgt mase 2 semue org cam pulaukan aku. ade 2,3 org je nak kwn ngan aku. lama jugak lah aku dipulaukan. angah aku pun turut same terbabit dlm hal ni. die siap x bertegur sape ngan kakak si mamat 2.

manelah aku tau benda nak jadi cam ni. kalo aku tau org smpai nak bermusuhan sumpah aku tahan je air mata aku 2 dan x cerita ngan ayah aku yg garang 2. well, benda dah jadi nak buat cam mane kan. from that moment on aku pun dah x cerita ape2 kat ayah, ade org ejek ke, sorok buku aku ke, semuenya aku senyap kan aje. x cerita ngan sape2 especially angah aku. sbb die 2 menurun perangai ayah. panas baran. masuk darjah 5 aku pun pindah skolah. sampai kesudah si mamat 2 xnak berckp ngan aku. dendam sungguh die ngan aku. kwn aku cerita die kena rotan teruk ngan bapak die sbb aku. that's why le die nyampah sgt ngan aku. whatever bukan salah aku, kau yg jahat.

as the conclusion, i am definitely not anak manja. keadaan yg memaksa aku jadi begitu hahaha...anyway, sekrg ayah pun dah xde. aku pun dah xde chance nak mengadu ngan die lagi :(
ayah... ade org buat jahat ngan orang. tolong rotan die yah.... hmm....how i wish he can hear me out.

ku mau

aku teringin sgt nak memilikimu


tapi aku x mampu.
aku hanya boleh memilikimu


since harga minyak pun dah naik
aku buat keputusan untuk
menaikimu sahaja

patheticnya hidup ku ini....

Friday, July 4, 2008

renjis

Last weekend pergi jb, rumah kakakku yang tersyg. Selain nak melawat die yg dah lame x bersua muka ( ye ke lame? Rase cam baru last month gi pd ngan die) ade niat tersembunyi. Nak mintak die hantar aku gi kenduri kawin kwn kat lota tinggi. Puas merayu baru die willing nak drive kan aku ke sane. Anyway, bukan die pun yg drive. Abg ipar aku yg jadi mangsa. Sian along hehehehe…. Akak just dok kat sebelah jer itu pun nak bising.. die suruh aku gi sendiri drive kereta die tapi aku buat alasan cliché x tau nak ikut jln mane. Tapi memang aku kureng arif pun.

Dalam mase 2 bulan abis study nih dah 2 org kawan aku kawin. Bulan 5 ari 2 aku berangkat ke KB. Walaupun jauh aku gagah kan jugak diri ni pegi meraikan hari bahagia org. mase kat kenduri tu lah si zaza menghulurkan kad jemputan perkahwinannya pade aku. Mase tu terkejut gile. Before this, die ade mention nak settle down ngan die punye gf right after abis study. Aku ingatkan die memain. Rupanye betol2. aku tanye die bile masa die bertunang. Dgn muka selamba die pon kate “dah 4 taun aku bertunang”. Aku tanye lagi bila masa lak? Apesal aku x tau. Dgn muka selamba jugak die menjawab “ aku ade kasi tau kau. Siap tunjuk gambr kat handphone lagi. Xkan x ingt” aku pun dgn segala susah payah cuba bukak balik fail2 lama dlm otak aku nih. Pikir punya pikir baru aku ingt si zaza penah tunjuk gambr die ngan gf die pakai baju warna putih. Aku ingtkan gambr 2 die ambk mase raya. Org bercinta kan suke pkai baju sedondon nih. So, aku assume dieorg just sengaje nak pakai baju same. Die ade ckp ni le gmbr majlis tunang aku. Aku ingtkan die gurau je so x ambik pusing pun dgn omong kosong die 2.

Tipah tertipu betol! Akhirnye si zaza pun selamat diijab Kabul dgn tunang die. Masa sanding kelakar sgt sbb die buat muke control macho. Anyway kau memang naturally kacak so x payah le nak control lebih2. Ramai jugak kwn2 lain yg dtg especially yg dok kat johor. Kalo x dtg 2 memang sengaje nak carik gadoh. Aku yg dok jauh ni pon leh dtg. Baiknye aku hihihihi…. Majlis 2 sgt sederhana tapi meriah. Makanan pon best tapi kesian mase bersanding hujan turun dgn lebatnye. Tapi x kisah lah 2. yg penting semuanye berjln ngan lancar.

Aku suka ngan cara si zaza yg buat persiapan kawin senyap2. X mcm kwn aku yg sorang 2. Buat persiapan nak bertunang pon heboh dicanangkan kat semua org. tapi smpai sekrg x bertunang lagi. Ari 2 kate hujung bln 5 tapi ni dah masuk bln 7 sepi jer… xkan x jadi kot? Moral of the story, bersederhana lah. X payah berkobar-kobar sgt cerita ngan semua org takut x jadi lak. Anyway to my dear zaza and his wife selamat pengantin baru. Semoga ikatan yg anda bina kekal buat selama-lamanya. Tunggulah undangan kawin aku lak dalam mase 10 taun lagi itupun kalo aku kawin la hahaha...

Tuesday, June 17, 2008

pushing daisies

just finish watching my favourite tv show on 8tv. it is so funny and i declare myself as an addict to that show. lee pace is super cute and he's a good actor. all the simple things that he did in the show e.g putting his hand in his pocket, his smile, and etc very adorable and so sweet.... i'm drooling over him right now ^_^ can't wait for the next episode or i might as well watch it on youtube. either way i'm just so in love with the show at the moment.
he's the reason why i watch the show

Monday, June 16, 2008

unemployed

That is my current status now. Just finish my 6 years of degree education. Lame gile. Before this semua org cakap lamenye belajar, doktor ke? Hahaha, how I wish I was a doktor. Doktor je ke yang kena belajar lame2? ambik course lain xleh belajar lame ke? Course lain pun susah gak. Kalau x susah xkan ade org yg sangkut sampai sekrg x abis2 belajar lagi, kan? But I’m not one of those yang tersangkut lah kan. Alhamdulillah, tamat jugak akhirnye aku mengaji hehehe….

Result final exam pun dah tau. Yang officialnye belum sampai lagi kat rumah just tgk online jer. Happy ke aku bile dah tau final result? Entah lah but one thing for sure aku sgt bersyukur subject yg aku ambik alhamdulillah pass semuanye. x payah nak repeat paper and boleh grad ngan member2 semua bulan 8 nih. The other day mase tgk result rase cam terkejut gak lah kan. Ade satu paper yg aku ambik rase cam x confident jer nak pass inikan pulak dapat A. Lecturer yang ajar aku tu memang terkenal dengan title kedekut tahap dewa. Dek kerana dia baik hati nak kasi A kat aku, terselamat lah sikit cgpa aku. Thanks prof!! I heart you so much!!! Kalau x alamatnye ke laut le cgpa aku. Member aku semua mesti result gempak punye. Dieorg sangatlah pandai (ni puji ikhlas tau, x dengki pun) almost every sem dpt masuk dean list. Aku pulak sekali pun x pernah merase nak masuk dean list. Sipi2 tu pernah le. Tapi org kate almost doesn’t count. Dah cuba sedaya upaya tapi x berjaya gak. Sedihnye…

Tapi x kisah lah tu. Itu rezeki dieorg. Dah bukan rezeki aku. Selalu jugak fikir apesal result exam aku selalu je cam hampeh. Bukannye aku x usaha rase cam buat lebih dari org lain. Nak buat camne kan dah bukan rezeki. Agaknye tuhan x kasi aku masuk dean list sebab aku ade tendency nak jadi sombong kot. So, Dia kasi aku pointer yg ok-ok lah. Xle teruk sgt pun. Aku bersyukur dengan ape yang aku dapat. Xpe usaha lebih lagi masa ambik master nanti. Aku memang nak pursue master after this but bukan dalam masa yg terdekat ni. Nak kerja dulu, carik pengalaman and the most important thing, nak kumpul duit banyak2, loads of money so i can i have anything that i want...

So, at the time being, i just want to sit back and do nothing at home. Nak mkn bnyak2, nak online smpai jemu, tgk tv smpai muntah and tido smpai lebam. Once dah start kerja next month, xleh nak buat semua ni dah...

Sunday, June 15, 2008

lagu best...

lately suke layan lagu ni. best sgt2.
take my heart by soko (french singer if i'm not mistaken)
enjoy....
video